رژیم صهیونیستی با اشغال سرزمینهای فلسطینی و محروم کردن آنها از بهره برداری از ثروتهای طبیعی خود، میلیاردها دلار به اقتصاد فلسطین خسارت میزند.
به گزارش گروه اقتصاد بین الملل خبرگزاری فارس به نقل از الجزیره، فلسطین دارای میلیاردها دلار ثروت و منابع طبیعی است که کفایت نیازهای مردم این سرزمین را میکند، اما حضور اشغالگران صهیونیست و تسلط آنها بر این منابع و جلوگیری از بهرهبرداری از آن، فلسطینیها را از عواید آن محروم میکند.
الجزیرهتوافقنامه ننگین اسلو (۱۹۹۵م) حدود ۶۰ درصد از کرانه باختری، موسوم به منطقه ج را کاملاً تحت تسلط رژیم صهیونیستی قرار داده است که مانعی واقعی برای سرمایهگذاری در منابع فلسطینی است که شامل نفت، گاز، انواع سنگها به ویژه سنگ مرمر است، علاوه بر اینکه اشغالگری رژیم صهیونیستی به سایر بخشهای اقتصادی فلسطین مانند مخابرات ضربه زده است.
رژیم صهیونیستی* نفت و گاز
* نفت و گازبه گفته منابع رسمی فلسطین، فلسطین از ذخایر بزرگ نفتی برخوردار است که میلیاردها بشکه تخمین زده میشود و همچنین ذخایر گازی دارد که میلیاردها متر مکعب تخمین زده میشود، اما همه آنها تحت سیطره رژیم صهیونیستی است.
بر اساس برآوردهای عبدالله حرز الله، یک جغرافیدان و مدرس دانشگاه بیرزیت فلسطین (Birzeit)، رژیم صهیونیستی حداقل 6 هزار بشکه نفت در روز از چاههای نفت در زمینهای شهر رنتیس در شمال غربی رام الله استخراج میکند.
وی تاکید کرد: اگر قیمت هر بشکه نفت را هم ۵۰ دلار محاسبه کنیم، رژیم صهیونیستی روزانه حدود ۳۰۰ هزار دلار از ثروت نفت فلسطین یعنی سالانه بیش از ۱۰۰ میلیون دلار به سرقت میبرد.
بر اساس اطلاعات مرکز اطلاع رسانی ملی فلسطین (یک نهاد دولتی)، اسرائیل در راستای چپاول حقوق مردم فلسطین روزانه حدود ۸۰۰ بشکه نفت از میدان «مجد 5» استخراج میکند، میدانی که در زمره پنج میدانی است که در اراضی شهرک رنتیس فعال هستند.
به گفته همین منبع، حجم ذخایر نفتی از میدان نفتی کشف شده از دهه ۱۹۹۰ حدود ۱.۵ میلیارد بشکه نفت و ۱۸۲ میلیارد فوت مکعب گاز است.
در سال ۲۰۱۵، مجله مطالعات فلسطین، مقاله پژوهشی تهیه شده توسط محمد مصطفی، رئیس صندوق سرمایهگذاری فلسطین را منتشر کرد که نشان میداد بیش از 60 درصد از ذخایر میدان نفتی رنتیس در کرانه باختری قرار دارد و اگر تشکیلات خودگردان امکان بهره برداری از آن را داشت، درآمد حدودا 1.3 میلیارد دلاری از آن کسب میکرد.
آن را* گاز غزه
* گاز غزهدر مورد گاز غزه، نیز این جغرافی دان میگوید که ذخایر میدانهای کشف شده در اواخر دهه ۱۹۹۰ حدود ۳۵ میلیارد متر مکعب تخمین زده میشود، اما رژیم اشغالگر تاکنون مانع از بهره برداری از آن شده است.
وی افزود: سواحل فلسطین سرشار از گاز است و ذخایر گاز آن تنها در سواحل مشرف به حیفا حدود هزار میلیارد مترمکعب تخمین زده میشود، علاوه بر مقادیر زیاد دیگری که در شمال و نزدیک غزه وجود دارد.
بر اساس مقاله پژوهشی محمد مصطفی، ارزش بازاری میدانهای دریایی و مرزی غزه بین 6 تا هشت میلیارد دلار برآورد شده است.
وی افزود: بهرهبرداری از این دو میدان حدود هشت میلیارد دلار در ۲۰ سال آینده برای فلسطینیان صرفه جویی خواهد کرد، آن هم در سایه هزینههای بالایی که واردات برق فلسطین از اسرائیل دارد و تولید برق فلسطین با گاز طبیعی این کشور بسیار مقرون به صرفهتر خواهد بود.
در عین حال منابع فلسطینی و مصری میگویند که تشکیلات خودگردان فلسطین در حال انعقاد قرارداد با شرکت گاز مصر برای بهرهبرداری از میدان «مارین ۵» است و درآمدهای مورد پیش بینی تشکیلات خودگردان فلسطین از این میدان سالانه حدود ۱۵۰ میلیون دلار برآورد میشود.
شرکت گاز* سنگ و مرمر
* سنگ و مرمرفلسطین دارای ذخایر عظیمی از سنگ و مرمر است که کاملاً در فلسطین تولید میشود. شادی شاهین، مدیر اتحادیه صنعت سنگ و مرمر به الجزیره گفته است که این صنعت در حال حاضر در مناطق الف و ب کرانه باختری متمرکز شده است، در حالی که فلسطینیها از بهره برداری از این ثروت در منطقه ج محروم هستند.
وی با بیان اینکه مجموع صادرات این بخش به خارج از کشور بیش از ۱۵۰ میلیون دلار بوده و ۲۰ هزار شغل ایجاد میکند، گفت: البته در صورت بهره برداری از منطقه ج، این رقم دو برابر خواهد شد.
به گفته شاهین، بخش سنگ و مرمر از نظر ظرفیت عملیاتی، حجم صادرات و سهم آن در تولید ناخالص داخلی، اولین بخش در بخشهای صنعتی فلسطین است. بر اساس اطلاعات این اتحادیه، درآمد سالانه این صنعت در داخل و خارج از کشور حدود ۷۰۰ میلیون دلار برآورد شده است.
* قطاع الاتصالات
رژیم صهیونیستی صدها دکل مخابراتی را در منطقه ج مستقر کرده تا انتقال شبکههای ارتباطی تلفن همراه این رژیم را تقویت کند که منجر به خسارات به بخش مخابرات فلسطین شده و تا به امروز فلسطینیها را از بهرهبرداری از نسل چهارم شبکه تلفن همراه منع میکند.
آمار تازهای از خسارات فلسطینیها در این زمینه وجود ندارد و بر اساس گزارشی که بانک جهانی در مارس ۲۰۱۶ منتشر کرد، خسارات فلسطینیها در بخش تلفن همراه طی سه سال قبل از انتشار این گزارش، یک میلیارد و 100 هزار دلار برآورد شده بود.
در این گزارش آمده است که این خسارات ناشی از تاخیر در توسعه شبکههای مخابراتی فلسطین، فعالیت بدون مجوز شرکتهای صهیونیستی در بازار فلسطین و اعمال محدودیتهای اشغالگران برای واردات و توقیف تجهیزات بوده است.
بر اساس گزارش بانک جهانی، اپراتورها و شرکتهای صهیونیستی بیش از 20 درصد از بازار فلسطین در کرانه باختری را در اختیار دارند.
* خسارات ناشی از اشغالگری
* خسارات ناشی از اشغالگریدر تحقیقی که توسط موسسه تحقیقات کاربردی (ARIJ) تهیه شده و توسط مرکز مطالعات اقتصادی "MAS" در رام الله در سال ۲۰۱۶ ارائه شده است، خسارات مستقیم و غیرمستقیم سالانه حضور رژیم صهیونیستی در سرزمینهای فلسطینی ۹.۴۶ میلیارد دلار برآورد شده است.
در این تحقیق آمده است که این خسارات شامل بهره برداری اسرائیل از ثروتها در فلسطین و ایجاد موانع بر سر راه رفت و آمد افراد و کالاهای فلسطینی و بسته شدن مرزها میشود.
بر اساس این مطالعه، خسارات فلسطینیها به دلیل تسلط رژیم صهیونیستی بر منابع طبیعی (آب، گاز طبیعی، نفت و زمین های کشاورزی) سالانه ۲.۶۳ میلیارد دلار برآورد شده است.
در سپتامبر گذشته، گزارش بانک جهانی اعلام کرد که اعطای دسترسی به موسسات تجاری فلسطینی در منطقه ج درآمدهای تشکیلات خودگردان فلسطین را به اندازه 6 درصد از تولید ناخالص داخلی افزایش میدهد.
بر اساس گزارش بانک جهانی در سال ۲۰۱۴، زیان اقتصاد فلسطین از کنترل منطقه ج توسط رژیم صهیونیستی بالغ بر ۳.۴ میلیارد دلار در سال است.
در نوامبر ۲۰۲۱، گزارشی که توسط کنفرانس تجارت و توسعه سازمان ملل متحد (UNCTAD) تهیه شد، خسارات اقتصاد فلسطین در نتیجه اعمال محدودیتهای اسرائیل در اراضی فلسطینی طی دوره بین ۲۰۰۰ تا ۲۰۱۹ را حدود ۵۸ میلیارد دلار برآورد کرد.
بودجه کل تشکیلات خودگردان فلسطین برای سال ۲۰۲۲ حدود ۱۰.۵ میلیارد دلار بوده است که کل درآمدهای پیشبینی شده ۴.۷ میلیارد دلار و هزینههای آن ۵.۸ میلیارد دلار است.
بر اساس قوانین و کنوانسیون های بین المللی، فلسطینیها حق بهره برداری از منابع طبیعی خود را دارند. مجمع عمومی سازمان ملل متحد چندین بار به پیش نویس قطعنامهای تحت عنوان «حاکمیت بر منابع طبیعی» رای مثبت داد که بر حاکمیت دائمی مردم فلسطین بر سرزمینهای اشغالی فلسطین و حق آنها برای مطالبه غرامت در نتیجه هرگونه خسارت و از دست دادن منابع فلسطینی تاکید میکند.
پایان پیام/
شناسه خبر: 819361